Љубителите на вино ,овој пијалок го конзумираат секојдневно и во секоја прилика.Но што велат правилата кога станува збор за правилна комбинација на виното.

Сирења / зрнесто овошје

Месо / дивеч

Морска храна

Зеленчук / овошје

Билки / зачини

Сосови

Десерти